Niektorí ju mali skôr, iní s ňou bojujú práve teraz. Chrípka je ešte stále za každým rohom, mnohí z nás siahajú po doplnkoch stravy či vitamínoch a snažia sa pred ňou preventívne chrániť. Avšak výživová poradkyňa Denisa Džuganová pre Dobré rádio tvrdí, že sú doplnky až tretím krokom na ceste k zdraviu.
Nízky kalorický príjem nie je cesta
Po novom roku sa početné množstvo ľudí snaží naplniť svoje novoročné predsavzatia – či už sa týkajú chudnutia, predstavy o lepšom jedálničku alebo zdraví. „Je celkom zaujímavé, ako sa podceňuje kalorický príjem a príjem základných makronutrientov (sacharidov, bielkovín, tukov a vlákniny, pozn. red.), ktorý je podhodnotený u mnohých ľudí,“ tvrdí Denisa Džuganová.

Podľa odborníčky veľa ľudí prijíma menej kalórií, než by skutočne potrebovali. To môže následne podlomiť imunitu a znížiť úroveň zdravia. „Takisto prijímajú veľmi málo bielkovín. Sú dôležité pre tvorbu imunitných buniek a dobré trávenie,“ dodáva výživová poradkyňa. Po doplnení bielkovín a zvýšení kalorického príjmu, ak je príliš nízky, netreba zabúdať ešte na dve základné veci.
Superpotravina to nevyrieši
„Netreba stále hľadať nejakú superpotravinu, ktorá nás uzdraví. Na doplnky a superpotraviny by som sa zamerala, až keď máte dobrý spánok a vyriešené všetky základné veci v rámci optimálnej životosprávy,“ vysvetľuje odborníčka Džuganová. Upozorňuje tiež na fakt, že až 70% nášho imunitného systému sídli v črevách.
Aj preto je stravovanie v chrípkovom období také dôležité. „Tiež by som odporučila, aby ste si dali zmerať hladinu vitamínu D. Často je ho nedostatok,“ objasňuje Denisa Džuganová.
Odporučila slovenskú klasiku
Predsa však existuje potravina, ktorú odborníčka odporučila, ak už máme naplnené prvé tri kroky. Jej skvelý tip si môžete vypočuť vo zvuku nižšie.
Neodporúča ju však denno-denne konzumovať ako súčasť halušiek. „Bryndza sa dá pridať ku rôznym jedlám – k praženici, do polievok, alebo si ju môžete dať len tak, na lyžičke,“ dodáva odborníčka.